top of page
Zoeken
  • Jaap Blokker

“Sommige journalisten schrikken ervan als ik begin over een steekwerend vest. Helaas is het nodig.”



Eerste hulp bij bedreigingen richting journalisten. Peter ter Velde, initiatiefnemer en woordvoerder van het meldpunt PersVeilig, spreekt dagelijks met journalisten die met agressie te maken hebben, zowel online als op straat. “Het geweld is echt toegenomen de laatste jaren. Tot tien jaar geleden was het echt ondenkbaar om beveiligers mee te nemen naar een demonstratie, terwijl het inmiddels voor sommige media de standaard is. Het was ondenkbaar, maar het is denkbaar geworden, helaas”, aldus Ter Velde.


Na de avondklokrellen in januari is er veel gepubliceerd over de veiligheid van journalisten in Nederland. Ter Velde beschrijft die aandacht destijds als een enorme winst: “Het publiek moet ook weten dat de persvrijheid, die we in Nederland hebben, een groot goed is en daar mogen we ontiegelijk trots op zijn. We hopen dan ook dat de mensen die nu zeer kritisch of agressief naar journalisten toe zijn zich dat ook gaan beseffen.”


Pessimistisch is Ter Velde niet over het vertrouwen in de Nederlandse media, maar waarschuwt wel voor een onderstroom in de samenleving waar dat vertrouwen er niet is. “Deze groepen moeten wel bereikt worden en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de politiek, maar ook bij de media zelf.”



Oplossingen PersVeilig is een initiatief van journalistenvakbond NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en justitie om journalisten veilig hun werk te kunnen laten doen. Bij de oprichting van PersVeilig is al een afspraak gemaakt met het Openbaar Ministerie en de politie om harder te gaan optreden bij een melding van bedreigingen of geweld. In het gesprek met Ter Velde legt hij uit dat het strafuitgangspunt van het Openbaar Ministerie nu dan ook 200% is als het gaat om bedreigingen richting journalisten. Dit gold al voor een aantal andere beroepsgroepen, maar nu ook voor journalisten. “Stel, iemand zou na het uiten van fysiek geweld normaal 40 uur taakstraf krijgen, dan is dat tegen een journalist nu 80 uur. Dus daarmee wordt eigenlijk al zwaarder gestraft. Het strafrecht is daarentegen maar één middel natuurlijk. Er moet écht iets om in de samenleving, dat is vele malen belangrijker”, aldus Ter Velde. Alleen maar zwaarder straffen is volgens Ter Velde daarom niet de enige oplossing voor het probleem.


Dat de gemaakte afspraken tussen politie, het OM en Persveilig niet altijd correct worden nageleefd weet journalist Herre Zwart maar al te goed. Lees ook: “Uiteindelijk bleek dat er toch wél aangifte gedaan kon worden.”

17 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2 Post
bottom of page